Meddig zuhanhat még az olaj? Meredek jóslatok jöttek
  2016-01-13

  Meredeken csökkentették idei olajár-előrejelzéseiket londoni iparági elemzők, elsősorban a kereslet és a kínálat egyensúlyát meghatározó alapfolyamatok markáns romlása miatt.

  A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays kedden ismertetett új előrejelzése szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta és az amerikai nyersanyagpiacon irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj hordónkénti átlagára az idén egyaránt 37 dollár lesz.

  A Barclays szakelemzőinek eddigi prognózisa 60 dolláros idei átlagárfolyamot jósolt a Brent hordójára, a WTI esetében pedig 56 dolláros egész évi átlagárat valószínűsített.

  Rosszabb a helyzet, mint azt gondolták

  A ház elemzői közölték: számos olyan tényező van, amely arról győzte meg őket, hogy az olajpiaci helyzet a korábban általuk gondoltnál sokkal rosszabb.

  A legfontosabb ezek közül a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) belső kohéziójának teljes összeomlása. Jóllehet az OPEC már több mint egy éve világossá tette, hogy felhagy piaci kiegyensúlyozó szerepével, a piaci szereplők azonban továbbra is hittek abban, hogy a kartell képes csökkenteni az ellátást, ha a változó kondíciók ezt igénylik.

  Ez a piaci vélemény azonban a decemberi OPEC-értekezlet után eróziónak indult, mivel a szervezet akkor gyakorlatilag végleg feladta még a látszatát is annak, hogy lenne bármiféle kitermelési célja - fogalmaznak keddi tanulmányukban a Barclays londoni elemzői.

  Végzetes csapás

  A ház szerint újabb végzetes csapást jelentett Irán és Szaúd-Arábia viszonyának elmérgesedése. Ez azért is fontos tényező, mert Irán gyors ütemben halad a nukleáris fejlesztési programjáról kötött nemzetközi egyezmény feltételeinek teljesítése felé, és így az iráni olajexport felfutása a korábban vártnál sokkal hamarabb megkezdődhet.

  A Barclays elemzői szerint az OPEC egységének hiánya és különösen a rossz szaúdi-iráni viszony miatt mára egyáltalán semmiféle valószínűsége nem maradt annak, hogy a többi OPEC-tagország a pótlólagos iráni kínálatra tekintettel csökkentené saját termelését.

  A legutóbbi adatok éppen arra vallanak, hogy a csoport összesített kitermelése gyors ütemben növekszik: az előzetes statisztikák alapján a kartell decemberben napi átlagban legalább 500 ezer hordóval több nyersolajat termelt, mint novemberben és októberben. A legnagyobb mértékben Szaúd-Arábia, Kuvait és Irak növelte kínálatát - hangsúlyozzák a Barclays londoni elemzői.

  Mások is meredek további olajárzuhanást várnak

  A Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Bank of America-Merrill Lynch iparági elemzői új, felülvizsgált előrejelzéseikben egyaránt azt valószínűsítették, hogy a stagnáló kereslettel és a kínálati rekorddal jellemzett piaci környezetben 20 dollárig is csökkenhet a Brent árfolyama az idén, a Royal Bank of Scotland (RBS) szakelemzői pedig 16 dolláros mélypontot sem tartanak kizártnak.

  Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakelemzői felülvizsgált új prognózisukban közölték: alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy a Brent hordója 2017-ben 60 dollárra, 2020-ig pedig 70 dollárra drágul.

  A ház ugyanakkor a 2016 végére szóló árfolyam-előrejelzését az eddigi 55 dollárról 45 dollárra csökkentette, elsősorban az OPEC-et jellemző belső zűrzavar, valamint a kínai gazdaságot övező bizonytalanságok miatt. A Capital Economics londoni elemzői valószínűtlennek nevezték, hogy a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára az évtized hátralévő részében visszaemelkedik az elmúlt évekre jellemző 100 dollár körüli szintekre. A ház szerint nehéznek bizonyulhat még az 50 dollár feletti átlag tartása is az évtized második felében.

  Maradnak recesszióban az oroszok

  A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a Brent hordónkénti átlagára 2016 első negyedében mindössze 35 dollár lesz, újabb cserearányromlási sokkot okozva az orosz gazdaságban. A JP Morgan új prognózisa ennek alapján az, hogy az orosz gazdaság 2015 után az idei évet is recesszióban tölti.

  source :
  http://privatbankar.hu/reszveny/meddig-zuhanhat-meg-az-olaj-meredek-joslatok-jottek-289304

 • 1. Mi történt a Kőolajexportáló Országok Szervezetével?
 • Click to show the answer

 • 2. Melyik két ország viszonya rossz?
 • Click to show the answer

 • 3. Meddig csökkenhet a Brent árfolyama?
 • Click to show the answer

 • 4. Mi fog történni az orosz gazdasággal a 2015-ös évben?
 • Click to show the answer

Further reading

More Videos